Як економити на їжі

І купувати якісні продукти

У більшості українців на продукти йде чимала частина сімейного доходу. До того ж, людям, які працюють поза домом, щодня доводиться витрачатися на готові обіди. Як одну, так і іншу статтю витрат при бажанні можна оптимізувати. Витрати на їжу можна знизити на десятки тисяч гривень на рік. Достатньо дотримуватися декількох правил.
Зміст

Порівнюйте ціни в магазинах

Не секрет, що різні торговельні мережі ставлять різні націнки на одні й ті ж товари. Я порівняла ціни (станом на 20 серпня 2018 року) на п'ять своїх повсякденних продуктів у трьох мережевих магазинах:

Різниця в ціні на один і той же товар може досягати 16 гривень. Якщо отоварюватися там, де вона мінімальна, то на купівлю одного і того ж набору продуктів за раз можна заощадити 20-30 гривень. Якщо робити це тричі на тиждень, то набігає сума від 60 до 100 гривень. За рік економія складе від 3120 до 4680 гривень. Єдина незручність – потрібно продумувати маршрут, щоб знизити витрати на транспорт.

Не купуйте пакети на касі

Поліетиленові пакети на 5, 7 і 10 кг на касах супермаркетів коштують від 1,5 до 2 гривень. Якщо їх не купувати, а складати покупки в тканинну сумку, то за рік заощаджуватися сума від 234 до 312 гривень. При цьому ви не будете генерувати сміття, яке розкладається сотні років.

Користуйтеся програмами лояльності

Якщо ви часто відвідуєте одні й ті ж супермаркети, обов'язково заведіть картку постійного покупця. З кожною покупкою ви будете накопичувати бонуси, якими потім зможете розплатитися.

У мережі «Сільпо», наприклад, діє програма лояльності «Власний рахунок». За кожну гривню покупок на картці учасника програми накопичується 1 бал. Раз на квартал бали конвертуються в бонуси за курсом 1 бал = 1 бонус = 1 копійка. Витрачаючи на продукти 6000 гривень на місяць, завдяки програмі лояльності «Власний рахунок» можна економити близько 270 гривень.

Своя система знижок діє і в супермаркетах Novus. Щоб отримати картку учасника програми лояльності, потрібно скупитися в магазині не менше ніж на 250 гривень або просто купити її за 25 гривень. Власникам соціальної «Картки киянина» від «Ощадбанку» її оформлять безкоштовно (за 0,01 гривню). Власник картки буде отримувати у вигляді бонусів 1% від суми кожного чека. При покупках за тиждень до і тиждень після свого дня народження, клієнт отримає п'ятикратний бонус. Накопичені бонуси можна витрачати на покупки.

Звертайте увагу на мережеві торгові марки

Деякі мережі торгують продуктами під власними торговими марками – private label. Їх виробники отримують гарантований ринок збуту на полицях супермаркетів, що знижує їхні витрати на продуктовий маркетинг. Тому такі продукти коштують дешевше від більшості аналогів. І, купуючи їх, можна економити.

Йдеться про крупи, консервацію, напівфабрикати, базові господарські та інші товари. Так, «Сільпо» продає товари під власними марками «Повна чаша» і «Премія», АТБ – «Своя лінія», «Розумний вибір», «DeLuxe», «Ашан» – «Кожен день».

Для наочності я порівняла ціни на соняшникову олію і деякі крупи власних торгових марок і їх аналогів в мережах «Сільпо» і АТБ (станом на 31 серпня 2018 року).

Як видно, різниця може складати від 10% до 36%.

Використовуйте картки з кешбеком

Багато українських банків випускають кредитні картки з кешбеком, які дозволяють економити на покупках. Банки заробляють, коли клієнти витрачають свої гроші за допомогою їхніх кредитних карток. І вони готові ділитися з ними частиною цього прибутку у вигляді кешбек – повертають відсоток від витраченої суми.

Варіанти нарахування кешбеку можуть бути різні. Найпростіший – фіксований відсоток на всі покупки. Наприклад, 3% на місяць. Тобто з витрачених 10 000 гривень ви отримаєте назад 300. Більш складна схема – різний відсоток за різні покупки. Наприклад, 1% – за витрати в будь-яких торгових точках, 5% – за витрати на пальне.

Приклади:

  • Картка Weekend Card від Таскомбанку заощадить вам 3% від суми покупки, якщо ви зробите її у вихідні.
  • З карткою «Максимум» від Альфа-Банку можна повернути 2% від суми, якщо скуповуватися в супермаркетах, і 5% – обідаючи в кафе і ресторанах.
  • За карткою monobank встановлюється індивідуально. Кожному клієнту пропонується на вибір кілька категорій витрат. З них можна вибрати дві, за якими протягом місяця буде нараховуватися винагорода. Наприклад, якщо ними будуть «продукти» або «кафе і ресторани», то можна економити 2-5%.
  • За карткою Card Blanche White від Ідея-Банку, кешбек при покупках в супермаркетах складе 2%.

Замовити картку с кешбеком, не виходячи з дому, можна в фінансовому супермаркеті Finance.ua

При купівлі продуктів на кешбеку можна заощадити 1-2%. Але потрібно бути уважним при використанні позикових коштів. Якщо не погасити їх в пільговий період, то відсотки за користування позикою перекриють всю вигоду від кешбеку.

Уникайте імпульсивних покупок

Іноді ми робимо покупки емоційно, а не раціонально. Змітаємо з магазинних полиць те, без чого цілком можна було б і обійтися. Наприклад, купуємо продукти про запас, які потім псуються. Щоб цього уникнути, складайте список необхідних покупок. Є маса зручних додатків для смартфонів на базі iOS і Android, які дозволяють формувати списки покупок. З їх допомогою можна записувати і викреслювати товари, складати списки під різні цілі, відправляти їх іншим людям, вести облік витрачених грошей і багато чого ще.

Намагайтеся не ходити по магазинах в день зарплати або інших грошових надходжень. І не ходіть скуповуватися голодні. Так ризик купити те, що не планувалося, зводиться до мінімуму.

Та й взагалі – намагайтеся рідше ходити в магазини. Виділіть для покупок спеціальні дні, заздалегідь продумайте список покупок і дотримуйтеся його.

Хоча б іноді беріть обіди на роботу з дому

Більшість моїх знайомих витрачають на обід в офісній їдальні близько 80-100 гривень. Приблизно стільки ж коштує пообідати в бюджетних ресторанах. Наприклад, в 100 гривень обійдеться комплексний обід в «Пузатій хаті» (за цінами на 21 серпня):

  • борщ з м'ясом (менша порція в 240 г) – 19 гривень;
  • куряча відбивна з гарніром (картопля, рис, гречка) – 41 і 19 гривень;
  • чай – 16 гривень;
  • хліб – 1-5 гривень.

Тобто, якщо харчуватися в бюджетному кафе або їдальні 20 робочих днів на місяць, на обіди піде не менше 1600-2000 гривень.

Домашній обід буде коштувати приблизно вдвічі дешевше. Так, відбивна з курки домашнього приготування обійдеться максимум в 20 гривень, гарнір з рису дорогих сортів – 4-5 гривень (на одну порцію достатньо відварити 100 г). Якщо брати обід з дому хоча б два рази на тиждень, то за місяць можна заощадити, за найскромнішими підрахунками, 400-500 гривень, за рік – 4800-6000 гривень.

Висновки

На їжі і продуктах можна економити суттєві суми без шкоди для їх якості та кількості.

Судіть самі. Середній чек під час походу в супермаркет зазвичай становить не менше 250-300 гривень. При трьох відвідуваннях на тиждень за рік на продукти йтиме приблизно 39 000-47 000 гривень. Порівнюючи ціни і скуповуючись в недорогих магазинах, можна економити по 20-30 гривень за раз. За рік економія може скласти до 5 000 гривень або 10-13%. Приблизно стільки ж заощадить картка учасника програми лояльності торгової мережі та товари private label. Додаємо до цього 1-3% кешбеку і отримуємо близько 20-30% або 10-15 тисяч гривень річної економії тільки на продуктах. Якщо при цьому час від часу брати обіди в офіс з дому, то можна зберегти ще 5000-6000 гривень витрат на готову їжу.

У підсумку за рік при тому ж рівні споживання виходить економія близько 20 тисяч гривень. Як на мене – чимало.